Nawaka 2014 – de Waterproef

0 Comments

Inmiddels ben ik al een paar daagjes terug van NaWaKa. Drie wasjes gedraaid (eentje met theedoeken en handdoeken, eentje met gevonden voorwerpen, en een met mijn eigen spullen), een degelijke nacht van 11 uur slaap gepakt, en eens rustig mijn foto’s en filmpjes op de computer en op internet gezet.

Voor de leek: NaWaKa staat voor Nationaal Water Kamp, en is een kamp met een paar duizend water-scouts uit heel Nederland. Elke vier jaar wordt het georganiseerd, en het is zeker een gebeurtenis die je niet wilt missen.

Dit jaar was het NaWaKa in Roermond. Dat is best wel een eindje varen met de Boekanier.

De verkenners zaten op subkamp Hawaii. Surfplanken, palmbomen en fruitcocktails kwamen dan ook op het kampterrein en in de activiteiten terug. Sommige activiteiten waren erg geslaagd, zoals het “Grote cocktail ruilspel”, een zeil-handel-smokkelspel. Andere activiteiten liepen minder lekker, wat weer ruimte gaf voor eigen initiatief. Bijvoorbeeld een potje “Schipper mag ik overvaren” dat veranderde in “Bootje enteren”.

Halverwege het kamp kwamen de Dolfijnen erbij. Voor de Dolfijnen hebben we in subkamp “Madagaskar” wat tenten opgezet. Op Madagascar had alles te maken met de figuren van de animatiefilms. Zo gingen we onder leiding van Alex de leeuw proberen om het kunstgebit-probleem van het omaatje op te lossen, en was er een Projectontwikkelaar die graag het eiland vol wilde bouwen met hotels en zwembaden.

De verkenners en de Dolfijnen hebben allebei een Hike (wandel-speur-opdrachtentocht) gelopen. Bij de Dolfijnen was het thema “Diep in de zee”, en gingen we op bezoek bij alle vriendjes van Sebastiaan de Kreeft.

Het grootste deel van het kamp was het snikheet. We moesten continu zorgen dat iedereen genoeg te drinken had, ingesmeerd was, uit de zon kon, ging zwemmen, enzovoort. Dat gingĀ  best aardig. Maar ja, het thema van het NaWaKa was nou eenmaal “Waterproof”, dus er moest nodig blijken of we ook tegen water konden…

Maandagavond barstte de regen los. Binnen een kwartier was het hele kampterrein een grote modderpoel. Sommigen gingen lekker buik-glijden of modderworstelen, anderen gingen eerder hun spullen proberen droog te houden. Er waren zelfs mensen die zich niet zo bezig hielden met hun eigen spullen, maar gingen helpen om de tenten van andere groepen droog te houden. Er werden greppels gegraven, pompen ingezet.

En wij? wij maakten op de Boekanier 16 extra slaapplaatsen beschikbaar, en verhuisden alle Dolfijnen en hun bagage ernaartoe. Zo. Toen zat de boekanier propvol. We zijn nog twee dagen bezig geweest met het drogen en uitzoeken van de natte kleding, maar het is allemaal goed gekomen.

Na een spectaculaire sluiting van het NaWaKa, met licht-geluid-water-en-vuurwerkshow, kwam er een einde aan een mooi 2-wekendurend evenement. En begon de lange terugreis naar Rotterdam.

Al met al kunnen we, ondanks de regen, terugkijken op een erg geslaagd zomerkamp. Veel geleerd, veel gedaan, veel meegemaakt, veel lol gehad. Op naar NaWaKa 2018, in Zeewolde!