Uniform

Volgens de traditie van scoutinggroepen hebben we een uniform. Dit uniform bestaat uit een blouse, een das en een dasring. De das laat zien bij welke groep je zit, bij ons is hij dus Oranje-Blauw. Iedereen draagt dit aan het begin en einde van een zaterdagopkomst, en bij speciale gelegenheden (zoals regionale speldagen). Dit uniform kan gekocht worden bij de scoutshop.

De Dolfijnen en Verkenners dragen een donkerblauwe blouse (1). Deze blouse is gemaakt van sneldrogende stof. Het is vaak handig om een blouse te kopen die wat te groot zit, omdat kinderen meestal nog wat gaan groeien.

Naast de blouse, heeft iedereen bij Oranje-Blauw ook een oranje-blauw gekleurde das (2), met een dasring(3). De das is een driehoekige lap stof die half oranje en half blauw is. Deze wordt opgerold en om de nek gedaan, en de dasring houdt het bij elkaar. De blouse en dasring zijn in de scoutshop te koop. De das koopt u bij onze groep, en ontvangt uw kind bij de installatie. Er zijn verschillende modellen dasring, het maakt niet uit welke u kiest. Insignes hoeft u niet te kopen, die worden uitgereikt bij de installatie. Bij het uniform wordt een donkerblauwe of zwarte effen broek gedragen.

Insignes

Tijdens de scoutingloopbaan verzamelt iedereen allerlei insignes. Sommige zijn van activiteiten waaraan iemand deelneemt, andere laten zien dat iemand iets goed kan. Deze zullen allemaal op de blouse komen, zodat uiteindelijk aan iemands blouse te zien is wat hij/zij allemaal bij scouting meegemaakt heeft. De blouse van mensen die al langer bij scouting zitten, lijkt dan vaak ook op een kleurrijke lappendeken.

De ouderwetse manier om insignes op de blouse te doen, is door ze erop te naaien. Dit kost wel wat moeite, maar het is ook iets wat u uw kind snel aan kunt leren. Anders komen ze de komende jaren u steeds vragen om wat op hun blouse te naaien… Tegenwoordig hebben ze bij de scoutshop ook insignelijm te koop, om insignes op de blouse te plakken. Dit scheelt veel naaiwerk, maar het is dan lastiger om de insignes over te zetten op een nieuwere blouse.

Als iemand lid wordt, wordt hij/zij in een kleine ceremonie geïnstalleerd. Hierbij krijgt ie de eerste insignes. Op de afbeelding ziet u de plaatsen van de insignes.

4 naambandje – bovenaan de rechter mouw, tegen de naad aan
5 regio-teken Regio rond de rotte (tegenwoordig een kikker) – op rechter borstzakje
6 dolfijnen-teken of verkenner-teken – op linker borstzakje
7 jubileum-insigne oranje blauw – boven linker borstzakje

De overige insignes die de jeugdleden verzamelen, zoals vaardigheidsinsignes, komen op de rechtermouw, onder het naambandje, net zo lang tot die hele mouw vol zit.

De Scoutshop

De blouse en de dasring kunt u kopen bij de scoutshop. In Rotterdam is die te vinden op:

Heemraadsingel 129, 3022 CD Rotterdam
Openingstijden:
Wo 12.00-17.00 uur
Vr 15.30-20.30 uur
Za 10.00-13.00 uur

Aankomende Events

Add to google calendarRefresh calendars

za 13 juli 2024tot za 20 juli 2024 all day
ZOMERKAMP

Sponsors